Ajiro House

Ajiro House

Ajirochaya is a project that will convey its history and culture in the same location for the next 100 years and on.

The purpose of this project is to renovate and open up five buildings owned by Ajiroen, a long-established retail shop specialized in Japanese tea in Yokoyama-cho, Hachioji City, to local people as a commercial and cultural facility. Located seven or eight minutes by foot from the north gate of JR Hachioji Station, the rectangular plot is sandwiched between Koshu Kaido Avenue and a public walk on the north and south sides. On this plot five buildings stand close together: two storehouses (kura) built in the late 19th century to early 20th century, a Japanese-style house and a shop built immediately after World War II, and a reinforced concrete building built in the late 1960s to the early 1970s. As part of this project, a small town block was created as a conglomeration of the history of Hachioji and the consolidated elements of the community by rebuilding the shop, renovating the four other buildings, laying a garden path (roji) north and south through the elongated plot, and making a small open space garden (niwa) facing the public walk.

The Ajiro House, a wooden Japanese house built for the owner of Ajiroen immediately after World War II, was renovated with a bedroom and a water supply for a bathing room and toilet added on for use exclusively as a residence. The eight-mat room that was originally the living room was restored and renovated as a Japanese room with half-timbered interior walls. Other rooms such as the dining-kitchen and bedroom were renovated as Western-style rooms suitable for modern lifestyle with white painted walls without exposed columns on the wood floor. The remaining features of the Japanese house such as the light transoms, and the logs and rafters along the veranda remained but the house was renovated into a modern house.

02

03

04

05

06

07

08

09

10

11

12